Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه شهروند خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، روزانه پیامک‌های ارسالی شما به سامانه ۱۰۰۰۱۹۱۵ در سایت باشگاه خبرنگاران جوان به نشانی www.yjc.ir منتشر می‌شود.

از میان انبوه پیامک‌های رسیده در تاریخ هفتم خرداد مهمترین آن‌ها در ادامه قابل مشاهده است.

۲۹۵۱....۹۳۵: سلام وخسته نباشید بعضی از دانشجویان پزشکی هسته‌ای بابل دز اول واکسن کرونا را دریافت کردند الان وقت دز دوم رسیده می‌گویند نیست آن‌ها بلاتکلیف هستند لطفا رسیدگی کنید ممنون

۹۶۱۵.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

...۹۱۳: سلام من برای مرحله دوم وام یک میلیونی کرونا پیامک ارسال کردیم، اما نه تنها وام ندادند بلکه ماهیانه از یارانه معیشتی مبلغ ۳۵ تومان کم می‌کنند درضمن من زن و سرپرست دو بچه هستم ودرآمدی ندارم ازشما خواهشمندم پیگیری کنید.

۸۰۲۵....۹۱۲: سلام لطفا پیگیری کنید چرا سود سهام عدالت کم است آن راهم هنوز پرداخت نکردند. خبرنگاران جوان برنامه خوبی است تشکر

۴۷۳۰....۹۱۶: سلام به دلیل تعویق کنکور ارشد و قرار گرفتن آن بعد از کنکور سراسری ۱۴۰۰ مشکلات زیادی برای داوطلبان مشترک کنکور سراسری و ارشد ایجاد شده است و اگر اول در سراسری شرکت کنند حق شرکت در ارشد را ندارند و هزینه و وقت آن‌ها ضایع می‌شود و همین طور یکسال تلاش. خواهش می‌کنم پیگیری کنید.

۰۱۷۴....۹۱۹: سلام چرا اداره برق شهر سمنان از بهمن ماه سال گذشته تا الان هیچ قبوضی یا پیامک ارسال نشده یه کارگر از کجا یک دفعه می‌تواند ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان رو پرداخت کند؟!

۱۵۸۶....۹۱۴: سلام خسته نباشید درمورد وام فرزند سوم صبحت کنید چرا هربانکی که مراجعه می‌کنیم می‌گویند طرحش نیامده است لطفا اطلاع رسانی کنید که باید کجا مراجعه کنیم؟

۴۶۵۰....۹۱۷:باسلام لطفا پیگیری کنید که چرا یارانه و معیشتی نوزادان متولد شده در سال ۱۴۰۰ هنوز واریز نشده است.

۴۳۱۳....۹۱۶: سلام خسته نباشید لطفا وام ودیعه مسکن مستاجران را پیگیری کنید. با تشکر

 

برای آموزش اصول تصویربرداری خبری برای شهروندخبرنگاران اینجا کلیک کنید

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سامانه پیامکی شهروندخبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان پیگیری کنید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۵۰۶۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدوین برنامه مراقبت از راه دور نوزادان نارس بعد ازترخیص در اصفهان

محبوبه نم نباتی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در ارتباط با توسعه برنامه مراقبت از راه دور نوزادان زودرس بعد از ترخیص اظهار داشت: طی این تحقیق مادران که دارای نوزادان تازه متولد شده بودند را شناسایی و طی یک دوره مصاحبه، نیازهای آنها را دسته بندی کردیم و پس از تحلیل محتوا، گروهی با حضور ۴۰ تن از مادران و تیم پزشکی در شبکه مجازی تشکیل شد و مادران پس از ترخیص نیازهای خودرا مطرح و مشاوره دریافت می‌کردند.

وی بیان داشت: در این گروه مادران ضمن بهره مندی از راهنمایی پزشکان، تجارب خود را در این حیطه زیر نظر تیم پزشکان در اختیار یکدیگر قرار می‌دادند. نتایج این تحقیق نشان داده که گروه مورد آزمایش نسبت به مادرانی که تحت درمان از راه دور نبودند دیگر نیاز به بستری کودک تازه متولد شده خود نداشتند.

نم نباتی گفت: در این گروه مادران با هر گونه مشکلی که در نحوه شیردهی یا گریه کردن کودک یا داروهای نوزادان مواجه می‌شدند آنرا از طریق فیلم یا توضیحات در اختیار تیم پزشکی حاضر در گروه قرار می‌دادند و طبق راهنمایی‌های دریافتی عمل می‌کردند.

وی ادامه داد: این طرح تحقیقاتی در حدود یکسال به اجرا درآمد و میزان رضایت مادران نوزادان تازه متولد شده نسبت به مادرانی که مدت بیشتری در بیمارستان برای دریافت خدمات مراقبتی نوزادان تازه متولد خود مانده بودند بیشتر بود و همچنین دیگر نیاز به بستری و مراجعه به مراکز درمانی پیدا نکردند.

این محقق و پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: در این طرح، مادران در صورت نیازهای اورژانسی، تلفن می‌زدند و ۴ نفر ازپزشکان فوق تخصص در هر روز و هر ساعت پاسخگوی آنها بودند.

وی از توانمند سازی مادران دارای نوزادان تازه متولد شده در دوره بعد از ترخیص خبر داد و ادامه داد: هم اکنون نتایج این تحقیق به شکل یک پایان نامه دکترا ثبت شده است و می‌توان از نتایج آن در بیمارستان‌ها و وزارت خانه استفاده کرد.

نم نباتی گفت: هدف از اجرای طرح، آموزش مادران به ویژه در حوزه شیر دهی بود که محتواهای اموزشی در فضای مجازی در اختیاران مادران قرار می‌گرفت و مادران از طریق پیامک و تلفن با تیم پزشکی ارتباط می‌گرفتند وحمایت روحی و روانی از مادران دراولویت کاری تیم پزشکی بود.

وی گفت: اکثر مادران دارای نوزادان تازه متولد شده، دچار بحران اضطراب، عدم پشتیبانی روحی روانی و عدم دسترسی به منابع مراقبتی قرار می‌شدند.

این محقق و پژوهشگر به نتایج تحقیقات اشاره کرد و افزود: در دو گروه کنترل و گروه ازمون نتایج نشان دادند که گروه آزمون حدود ۵۰ مرتبه مراجعه آنها نسبت به گروه کنترل کمتر و تقریباً به صفر رسید در حالیکه گروه کنترل به دلیل عدم دریافت آموزش‌ها، حدود ۲۳ درصد مجبور به مراجعه حضوری به مراکز درمانی شدند.

وی با اشاره به اینکه گروه آزمون به بستری شدن‌های مجدد نیاز نداشتند، خاطرنشان کرد: کاهش هزینه‌های رفت و آمد، کاهش زمان مراجعات و کاهش ساعت ویزیت‌ها در برنامه آموزش از راه دور نشان داد که مراقبت از راه دور، کمک شایانی برای مادران بوده است

کد خبر 6097172